Kesäkuu 2022

Logo

Nyt on aika palata Suomeen

Meidän perhe on ollut Kambodžassa nyt 6 ja puoli vuotta. Tähän aikaan on mahtunut monen monta eri asiaa. Katso alla olevasta videosta viimeiset kuulumisemme.

https://www.youtube.com/watch?v=JPFYJr-FIqE&ab_channel=LauriSaarni

 

Työtä ja muuttovalmisteluja

Touko- ja kesäkuun aikana olemme vielä työskennelleet kovasti sen eteen, että kaikki kumppanin kanssa yhdessä aloitetut työt saadaan hyvälle mallille. Tähän liittyy kirjojen painatusta, budjettien tarkastelua ja uuden lapsityön koordinaattorin rekrytointi prosessin valmiiksi saattamista. Mutta kaiken näiden asioiden keskellä olemme myös kovaa vauhtia tehneet muuttoon liittyviä asioita.

Kirjat valmiina

Jeesus ja minä kirjasarja

Nyt on kaikki kirjat valmiina. Olemme pitkin matkaa päivittänyt tilannetta lapsityökirjojen edistymisestä. Ja nyt vihdoin ihan kaikki 5 kirjaa on painosta ja valmiina käyttöön. Jeesus ja minä kirjasarja on nyt 3 osainen ja 1. kirjaa on painettu jo uusinta erä. 1. osan kirjaan tehtiin hieman korjauksia ja tässä uudessa painoksessa on myös uusitut kuvat. 3. osa, jota on viimeistelty alkuvuodesta on sekin nyt valmiina. Siinä on haluttu kohdentaa oppitunteja hieman vanhemmille lapsille.

Jeesus ja minä- kirjasarjan lisäksi opettajien kouluttamiseen käytettävät Lapsityön 101 ja 202 on myös nyt upeita värillisiä oppaita, joita käytetään mm. raamattukouluissa ja lapsityökursseilla.

Kaikki tämä on mahtavan yhteistyön tulosta, mukana ovat olleet Raili ja Mirkku (alkuperäisten kirjojen kirjoittajat), Fidan bisnestiimi, kambodžalaiset tiimin jäsenet ja tietenkin meidän lähettäjäseurakunnat.

Lapsityön koordinaattori aloitti työn

Chamrongin työhön kuuluu Jeesus ja minä- kirjojen levittäminen paikallisseurakuntien käyttöön. Samalla hän myös rohkaisee seurakuntia monipuolistamaan lapsityötä ja koordinoi koulutuksia. Tuekseen hän saa lapsityöryhmän, johon pastori Chanroth on haastanut mukaan useita nuoria.

Suuren suuri muuttoMuuttokuorma

Kaiken näiden kuvioiden keskellä, perheemme on valmistautunut Suomeen paluuseen. Olemme myyneet tavaroita, joita emme ota mukaan. Osa on lahjoitettu. Osa taas pakattu rahtiin. Osaa sovitettu matkalaukkuihin. Samalla on hoidettu muuttoon liittyviä paperitöitä mm. lasten kouluihin liittyen. Kaikki tämä on ollut todella rankkaa työtä.

Hyvästien jättö on tärkeä osa lähtemistä

Muuton ja töiden keskellä olemme myös sanoneet jäähyväisiä, ystäville ja työkavereille. Tämä on tärkeä osa muuttoprosessia. Olemme myös perheenä sanoneet jäähyväisiä meille rakkaiksi tulleille paikoille täällä Phnom Penhissä.

Pian Suomessa

Kohta olemme Suomessa. Pidämme Heinäkuussa lomaa ja elokuun aikana vierailemme sitten seurakunnissa ja kerromme lisää kuulumisia kasvotusten.

 

 

Maaliskuu2022

Logo

Maaliskuun kuulumisia

Jälleen on vierähtänyt kuukausi ja haluamme kertoa teille mitä meillä päin on tapahtunut. Avaa video alla olevasta linkistä.

Maaliskuun kuulumiset Kambodžasta.

Työnkuvan suunnittelua lapsityön koordinaattorille

Pastori Chanroth on johtokunnan lapsityön edustaja

Olemme työskennelleet viimeaikoina paljon pastori Chanrothin kanssa. Hän toimii Kambodžan helluntailiikkeen johtokunnassa ja edustaa lapsityötä. Hän on vahvasti rukouksen kautta työtä tekevä ja usein rukoilemmekin yhdessä hänen kanssaan. Erityisesti olemme rukoilleet helluntailiikkeen lapsityö koordinaattori asiaa. Yhteinen rukouksemme on, että Jumala kutsuu juuri oikean ihmisen palvelemaan seurakuntia.

Chanroathin kanssa olemme työstäneet tuolle koordinaattorille työnkuvaa ja pohtineet kuinka työn etenemistä voidaan seurata raporttien avulla. Isossa osassa työtä tulee olemaan Jeesus ja minä kirjasarjan levittämistä seurakuntien käyttöön.

Saarna- ja opetustyö

Lauri on edeelleen kiertänyt seurakunnissa saarnaamassa ja opettamassa. Saarnojen valmistelu on ajoittain haastavaa, kun tuntuu, että aina on vastassa uusia khmerin kielen sanoja ja osa niistä on myös vaikeita lausua. Mutta samalla työ on palkitsevaa ja on hieno kuulla rohkaisua seurakuntalaisilta siitä, miten opetus on antanut uusia näkökulmia ja rohkaisua elämään. Alla on kuva khmerin kielesestä saarnasta.

Esimerkki tekstiä saarnasta

Pitkästä aikaa vieraita

Korona on rajoittanut pitkään matkustamista ja tehnyt siitä myös huomattavasti hankalampaa. Siksipä meillä ei ole käynyt pariin vuoteen yhtään vierasta Suomesta. Mutta, maaliskuun lopulla saimme vihdoin vieraan. Fidan Kaakkois-Aasian aluekoorinaattori Jukka Tasanen tuli käymään Phnom Penhissä. Fida on aloittanut vuodenalusta uuden diakoniaohjelman Kambodžassa ja Jukka tuli katsomaan miten kirkkokumppani on saanut työtä käyntiin.

Diakonia hankkeeseen kuuluu jo kaksi oppimiskeskusta. Toinen on Takeon ja toinen Kratien provinssissa. Oppimiskeskukset ovat paikallisten seurakuntien yhteydessä ja niissä annetaan tukiopetusta lapsille, joilla on haasteita koulunkäynnissä. Suunitteilla on avata vielä yksi keskus Kampotin provinssiin.

Lauri auttoi Jukkaa vierailun yhteydessä ja yhdessä kumppanipastorien ja hanketyöntekijän kanssa käytiin vierailemassa yhdessä kohteesa Songan kylällä Takeon provinssissa.

Kenttävierailun lisäksi Lauri ja Jukka tapasivat AGC johtokuntaa, jossa käytiin uuden diakoniaohjelman teologista pohjaa läpi. Mukana palaverissa oli myös Sina Urmas Suomesta internetin välityksellä. AGC johtajat arvostavat suuresti Fidaa kumppanina ja he ovat innoissain uudesta ohjelmasta ja siitä miten ohjelma tukee seurakunnan istutustyötä.

 

Helmikuu 2022

LogoTerveiset kuumasta Phnom Penhistä

Lämpötila nousee päivittäin reilusti +30 asteen yli ja kuivakausi näkyy pölynä ilmassa. Helmikuu on siis sään puoleen kuin vastakohta Suomen talveen. Mitä tämän kuuman kauden keskellä onkaan tapahtunut? Sen näet avaamalla alla olevan terveis videon.

Saarnien helmikuun kuulumisia

https://www.youtube.com/watch?v=88NthwKC6k8&ab_channel=LauriSaarni

Kambodzan helluntai liike vahvistaa lapsityötään

Viime kuun terveisissä kerroimme uudesta aloitteesta, jota olemme vieneet kumppanikirkon johdolle. Tämä asia on edennyt hienosti ja olemme siirtyneet suunnitteluvaiheeseen ja alkaneet suunnittelemaan palkattavan henkilön työnkuvaa.

Pyrimme yhdessä paikallisten johtajien kanssa luomaan sellaisen työnkuvan, joka auttaa palvelemaan liikkeen eri seurakuntia. Toivomme ja rukoilemme heidän kanssaan, että juuri oikea henkilö löytyy tekemään tätä tärkeää työtä.

Työhön liittyy vahvasti luotujen materiaalien levittäminen seurakuntien käyttöön. Mietimme myös millä muilla tavoin seurkuntia voidaan varustaa ja kuinka hyvää yhteistyötä saadaan kehitettyä.

Avioliittovalmennusta

Lauri on aloittanut avioliitto valmennuksen erään paikallisen pastorin tyttärellä ja hänen poikaystävälleen. On ollut mielenkiintoisia keskusteluja avioliiton ja rakkauden merkityksestä ja miten eri rooleja täytetään avioliitossa ja perheessä.

Kaikesta tästä tekee mielenkiintoista ja erilaista khmer-kulttuuri. Käsitys perheestä ja avioliitosta on aasialaisessa kulttuurissa monella tapaa erilaista kuin meillä länsimaissa. Tämän takia keskusteluun kuuluu vahvasti esimerkiksi puolisoiden perheiden ja vanhempien asema liittoon liittyen. Kun länsimainen aviokäsitys on hyvin pitkälle miehen ja naisen välinen liitto, liittyy taas aasialaisessa ajattelussa kaksi perhettä tai sukua toisiinsa.

Kulttuuri erojen lisäksi katselemme näiden nuorten kanssa sitä, mitä Raamattu opettaa avioliitosta. Puhumme rakkaudesta, jota voimme ymmärtää paremmin, kun olemme ensin saaneet vastaanottaa sitä Jumalalta.

Muutaman tapaamisen jälkeen nuoret ovat sanoneet pitävänsä meidän keskusteluistamme ja he ovat saaneet paljon uusia asioita, joita he eivät ole ennen osanneet ottaa huomioon.

Kun tulkki puuttuu

Helmikuussa oli myös pari saarnavuoroa. Toinen oli lapsityötiimissäkin toimivan pastori Tolan seurakunnassa. Seurakunta sijaitsee Kandalin provinssissa, joka ympäröi Phnom Penhiä. Hänen seurakuntansa sijaitsee alueella, jossa on paljon tehtaita ja asuntoloita, joissa tehtaissa työskentelevia ihmisiä asuu. Muistakaa pastori Tolaa ja hänen vaimoaan rukouksin. Heillä on sydäntä tehdä työtä.

Toinen saarna oli “kotiseurakunnassamme” Good News Of Jesus Churchillä. Olen saarnannut siellä jo useaan kertaan ja pandemian aikana myös heidän nettilähetyksissään. Lauri on käyttänyt sekä khmerin, että englannin kieltä puhuessaan siellä.

Edellisellä kerralla saarnatessa seurakunnan pastori toivoi, että Lauri saarnaa englanniksi tulkin kanssa, koska sanavarasto on suppeampi khmeriksi. Niinpä olin tälläkin kertaa Lauri oli valmistellut puheen englanniksi. Mutta kuinkas kävikään. Kun saavuimme kirkolle, ei paikalla ollutkaan tulkkia. Lauri kysyi pastorilta ja tämä olikin ajatellut, että Lauri saarnaa khmerin kielellä.

Jumalanpalvelus alkoi ja alkulaulujen ja rukousten aikana piti selata nopeasti avainsanoja muistiin ja sitten vaan lavalle. Saarna meni kuitenkin ihan hienosti ja ihmiset olivat kiitollisia kuulemastaan sanasta.

Rukousaiheita

  • Lapsityön kordinaattorin työnkuvan suunnittelu ja palkkaaminen

  • Lapsityön uusien suunnitelmien ja muutoksen keskellä on myös muutoksen aiheuttamia haasteita.

  • Kotimaan paluun valmistelut

  • Että pysyisimme terveenä

  • Raamattukoulun valmennusohjelma, jossa Lauri on mukana valmentamassa nuoria opiskelijoita löytämään kutsumustaan.

 

Tammikuu 2022

2022 alkoi vaudikkaasti

 Logo

Uusi vuosi on alkanut työrikkaissa merkeissä. Kirja projektit ovat edenneet valtavan hyvää vauhtia ja materiaalit ovat päässeet hyvin käyttöön. Katso alla oleva video, jossa kerromme perheen kuulumisia ja mitä kaikkea olemme tehneet.

https://www.youtube.com/watch?v=18OOeTkCuX0
 
Tänä vuonna pääsimme itsekin osallistumaan opetustyöhön. Valmistelimme yhdessä oppitunnit joissa aiheena on havainnollistamisvälineet ja useita aisteja hyödyntävä opettamismalli.

Kurssin 13 oppilasta olivat innokkaina oppimastaan ja osallistuivat harjoituksiin. Nämä nuoret saivat paljon hyödyllisiä työkaluja tulevaisuuden työhönsä.

Lauri ja oppilaat kurssilla.

 

Lapsityö paikallisten käsiin

Viimeisen kuuden vuoden aikana työmme on ollut varustaa ja tukea paikallista helluntailiikettä lapsityön saralla. Tämän vuoden kesällä meillä on suunnitelmissa palata Suomeen. Niinpä olemme aloittaneet työssämme, niin sanotun irroittautumisvaiheen.

Olemme haastaneet liikkeen johtajia pohtimaat lapsityön tulevaisuutta. Pyrimme ennen lähtöä hahmottelemaan heidän kanssaan yhdessä, sitä kuinka opetuskirjat saadaan levitettyä seurakuntien käyttöön. Toiveenamme on, että työmme kautta syntynyt materiaali voi tukea yhä useampia lasten parissa toimivia opettajia. Näin maan lapset saavat kuulla sanomaa rakastavasta Taivaan Isästä.

Muistakaa erityisesti tätä suunnittelu työtä rukouksin.

 

Valmistelut Suomeen paluuseen aloitettu

Kuten edellä mainittiin, on meidän perheellä edessä Suomeen paluu. Vilma on aloittanut lukio-opinnot verkossa ja haluaa päästä opiskelemaan lähiopetukseen suomalaiseen lukioon. Koska olemme lähteneet perheenä maailmalle, niin myös paluu tehdään perheen kokonaistilannetta ajatellen.

Paluu kotimaahan on meille kaikille iso askel otettavaksi ja edessä on paljon valmisteluja. Kodin paketointi, rahtien lähettäminen, lentoaikataulujen suunnittelu ym. käytännön kuviot vaativat meiltä paljon tulevan kevään aikana.

Tarvitsemme tässä kaikessa teidän tukeanne. Muistakaa koko perhettä rukouksin. Luotamme Jumalan huolenpitoon ja läsnäoloon näiden valmistelujen keskellä.

 


Joulukuun kuulumisia

https://www.youtube.com/watch?v=D4-DE38Rso8 

Logo
 

Viisumin uusinta vihdoin valmis

Samana päivänä, kun rakas isänmaamme juhli itsenäisyyspäiväänsä, meillä riitti kiirettä. Aamuvarhain lähdimme Viljon kanssa koronatestiin. Thaimaa, jossa Suomen suurlähetystö sijaitsee, aukesi matkustukselle vihdoin. Iltapäivällä kävimme hakemassa Viljon passin maahanmuuttovirastosta ja iloitsimme, sillä siinä oli nyt normaalia pidempi viisumi erikoisluvalla. Alkuillasta saimme myös toisen iloisen uutisen, koronatestisteistä tuli negatiiviset tulokset.

Seuraavan päivän aamuna lensimme Viljon kanssa Bangkokkiin tekemään passihakemuksen Viljolle. Matka onnistui hyvin ja kokonaisuudessaan teimme viikon sisään neljät koronatestit ja kaikista saatiin negatiiviset tulokset. 12.12. matka sai päätöksensä ja pääsimme palaamaan kotiin.

Retriitti Länsi-Kambodžan vuoristossa

Ennen tuota passin uusinta reissua teimme Fidan porukalla retriitti-matkan lähelle Vietnamin rajaa, Mondulkirin lääniin. Olimme iloisia, että pääsimme hengähtämään luonnon keskelle.

Kävimme yhdessä tekemässä vaelluksen sademetsään, toiveena oli nähdä myös viidakossa asuvia eläimiä, ja aivan vaelluksen lopulla näimme apinoita. Vastaan olisi voinut tulla vaikka aurinkokarhu tai elefantti.

Opas, joka kuljetti meitä metsän läpi kertoi, että olimme kahteen vuoteen ensimmäiset asiakkaat. Korona-aika on koetellut monia kambodžalaisia taloudellisesti.

Apua tarpeeseen

Korona-ajan keskellä olemme olleet kiitollisia, että yhdessä Fidan ja paikallisten kumppaniseurakuntien kanssa olemme voineet olla auttamassa.

Maan pohjoisosassa oleva Siem Reapin lääni on kuuluisa Angkor Wat temppelistään ja muista vanhoista temppeliraunioista. Ne ovat olleet viime vuosina suosittu matkailukohde ja kaupungissa moni on elänyt turismista.

Koronaepidemia on kuitenkin vähentänyt kansainvälistä turismia rajusti ja siksi moni perhe on joutunut kovalle puristukselle. Syksyn aikana Siem Reapia koetteli nopeasti leviävä deltamuunnos ja kaupungissa oli kovia sulkuja, jotka lisäsivät haasteita.

Niinpä seurakunnat pyysivät taloudellista apua ja saimme Fidalta apupaketin, jonka paikalliset seurakunnat jakelivat sitä tarvitseville. Saimme auttaa tässä viestinnässä ja raportoinnissa.

Avun sajia Siem Reapin provinssissa.

Kirjasarja edistyy

Jeesus ja minä kirjasarja edistyy. Toinen osa saatiin vihdoin painosta ja kolmas kirja on oikoluettu ja viimeisiä tarkastuksia kirjan suhteen tehdään.

Meillä oli hieno mahdollisuus tehdä kirjaan liittyviä videoita yhdessä kambodžalaisten nuorten kanssa. One Hope-järjestöllä harjoittelua tekeviä nuoria tuli mukaan tekemään askarteluohjeita ja nauhottamaan ääniraitoja videoille. Tämä oli myös heille hieno mahdollisuus oppia uusia taitoja ja käyttää vahvuuksiaan.

Kiitos kun muistat rukouksin

 

 

2020 Syys lokakuu Kuulumiskirje page 001ouksin!

2020 Syys lokakuu Kuulumiskirje page 003

Document page 001

Document page 002

Osoite // Address
 Ylinenkatu 13, 23500 Uusikaupunki